interton logo

Az INTERTON Group tervezte és telepítette a Keleti pályaudvar új, IVS alapú hangrendszerét!

1884-es átadásakor a Keleti pályaudvar Európa egyik legkorszerűbb pályaudvara volt: a 44 méter széles, 188 méter hosszú és 31,5 méter magas épület kora magyar építészetének egyik remeke volt, ma Budapest egyik legfontosabb építészeti műemléke. 130 év telt el azóta, de a „Keleti” ma is Magyarország legjelentősebb belföldi és nemzetközi vasúti csomópontja, ahol naponta több tízezer magyar és külföldi utazó fordul meg, többnyire rövid időt töltve itt és sietve tovább.A hangosbeszélő érthetetlensége régi problémája a pályaudvaroknak, ennek oka egyrészt a hatalmas zajterhelés, másrészt az alkalmazott hangosítási rendszerek gyengesége.

A MÁV szakemberei az INTERTON Group szakmai tapasztalatait és az INTERTON Group saját szabadalmát az IVS kardioid vonalsugárzót tartották kizárólagosan alkalmasnak a Keleti pályaudvar hangosítási problémáinak hosszútávú, megnyugtató megoldására.

Az IVS vonalsugárzó jelenleg a világ talán leghatékonyabb hangszórója, amely képes megoldani a rossz beszédérthetőség problémáját.

Az INTERTON Group szakemberei a tervezés során elkészítették a Keleti pontos épületakusztikai modelljét, figyelembe vették az összes építészeti és műemlékvédelmi szempontot és olyan rendszert terveztek, amely magabiztosan teljesíti a MÁV által előírt beszédérthetőséget és hangnyomás értékeket. 

Az INTERTON Group szakemberei összesen 30 hangtechnikai zónát alakítottak ki a Keleti pályaudvaron. Az épület hatalmas méreteit – így a feladat nagyságát - mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a legtávolabbi pont 450 méterre van a központi elosztótól, itt már 875 milliszekundumos késleltetést kellett alkalmazni.  A teljes rendszer a hangnyomás átfedések figyelembevételével került delay-ezésre, ez nagyban hozzájárult a végeredményhez.
Az INTERTON Group által gyártott hatalmas, 8 méteres, IVS vonalsugárzók teljesítménye a tetejüktől lefelé csökken, így aki közvetlenül alatta áll, annak sem zavaró a hangerő, ugyanakkor a nagyobb távolságokon is megfelelő a hangerősség. Az IVS vonalsugárzóknak köszönhetően a Keleti nagy csarnokának minden pontján szinte azonos hangnyomást lehetett elérni.

Az INTERTON Group által a keleti pályaudvaron létrehozott rendszer összteljesítménye 32 000 Watt. Ez bár tetemesnek tűnhet, ám a jó beszédérthetőség biztosítása érdekében elengedhetetlen. Minden azonos típusú IVS vonalsugárzót egyszerre EQ-zhatunk, ezen felül minden körzetre is alkalmazhatunk külön EQ beállításokat. A hangrendszer központi agya a QSC Q-Sys hálózati audio rendszer. A Q-Sys végzi a jelek elosztását, beállítását, dataporton keresztül folyamatosan monitorozza a QSC erősítőket, melyekről így többek között információt kap a hőmérséklettel kapcsolatban, a kimenő áramerősségükről, a kimenő feszültségről sőt, az előlapi gain potméterek állásáról is. A potméter véletlenszerű elállítását a Q-Sys azonnal érzékeli és jelzi ezt a felhasználó számára, megjelölve a módosítás pontos szintjét is. Az erősítők melegindítása is szoftveresen történik a rendszerben, melyet szintén a Q-Sys tesz lehetővé. A Q-Sys rendszert pedig az utastájékoztató rendszer vezérli LAN hálózaton keresztül, így tökéletesen automatikus a rendszer. Az összes dataportos QSC erősítő képes az impedanciát mérni. Egy finomított impedancia méréssel kerülnek monitorozásra az IVS vonalsugárzók, így a rendszer képes kiszűri a szakadást, de az enyhébb meghibásodást is.

A Keleti pályaudvar új, INTERTON Group által tervezett és épített, IVS alapú hangosítási rendszer tavaly májusi indulása óta hibamentesen, az összes korábban észlelt problémától mentesen szolgálja az utazóközönséget.

rendszerepites disztribucio ivs digitalis-kreativok interton-egyetem
Az 1990-ben létrehozott INTERTON Group hang-, fény-, színpad-, vizuál- és vezérléstechnikai rendszerek tervezésével, kivitelezésével és karbantartásával, valamint az ezekhez szükséges világszínvonalú termékek kereskedelmével foglalkozik.
Az INTERTON Group saját fejlesztésű és gyártású hiperkardioid vonalsugárzója, az IVS, a visszhangos terek hangosításának egyik legfejlettebb eszköze a világon.
Az INTERTON Group szakmai, szervezeti és jogi értelemben is felkészült a magánjellegű, vállalati, önkormányzati és állami megbízások teljesítésére, Magyarországon és külföldön egyaránt.
Büszkék vagyunk rá, hogy vállalatcsoportunkat Magyarország piacvezető hang- és fénytechnikai vállalatai között tartják számon.

Kapcsolat

 • INTERTON Group
 • Címünk:
  1119 Budapest, Major utca 63.
 • Telefon:
  +36 1/371-2040 (Munkaidőben hívható)
 • Fax:
  +36 1/371-2041
 • E-mail:
  info@intertongroup.com